El sodi és un elementquímic de símbol Na i nombre atòmic 11.
La seva massa àtomica és de 22,989769.
Destinació mediambiental : Aquest compost químic no és mòbil en la seva forma sòlida , encara que absorbeix la humitat molt fàcilment . Un cop líquid , l'hidròxid de sodi es filtra ràpidament a terra , amb la possibilitat de contaminar les reserves d'aigua .
És un metall alcalí tou, untuós, de color platejat molt abundant a la natura, trobant-se en la sal marina i el mineral halita. És molt reactiu, crema amb flama groga, s'oxida en l'aire i reacciona violentament amb l'aigua.
El sodi es pot trobar en grans quantitats en l'oceà.
CARACTERISTIQUES DEL SODI.
Igual que altres metalls alcalins el sodi és un metall tou, lleuger i de color platejat que no es troba lliure en la naturalesa. El sodi flota en l'aigua descomponent-la, desprenent hidrogen i formant un hidròxid. En les condicions apropiades reacciona espontàniament en aigua. Normalment no crema en contacte amb l'aire per sota de 388 k (115 °C).
HISTORIA DEL SODI
El sodi (del italià soda, sosa) conegut en diversos compostos, no va ser aïllat fins a 1807 per Sir Humphry Davy per mitjà de l'electrosi de la sosa caustica. En l'Europa Medieval s'emprava com a remei per a les migranyes un compost de sodi denominatsodanum. El símbol del sodi (Na), prové de natró (o natrium, del grec nítron) nom que rebia antigament el carboni sòdic.
APLICACIONS DEL SODI
El sodi s'utilitza en metal·lúrgia per a la preparació de metalls com el beril·li o el tori i en l'enllumenat públic.
En la indústria química, el sodi és utilitzat per a la preparació de l'hidròxid de sodi i del carbonat de sodi. A partir del sodi també s'obtenen substàncies orgàniques com el cianur sòdic i el peròxid de sodi.
En la indústria alimentària, el clorur sòdic o sal comuna és un agent conservant i potenciador del gust. Aquest compost també és emprat en l'àmbit de la medicina per a la descongestió nasal (sèrum fisiològic).


Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada